Figaro 2007.08.12. 08:16

5 - 6. hét

Igazából, semmi érdembeli változás nem történik. Külsőleg egyáltalán, de mi is történne még csak cca. 2 mm a kis térképész. Reméljük minden rendben, fejlődik ahogy azt a természet előre meghatározta, de jó lenne látni mi újság, hihetetlen messze van még szeptember 1. nem, nem  az iskola kezdése, a következő orvos látogatásunk időpontja. Eddig „szerencsére” elkerült minket a szokásos (net szerint) terhességi tünetek - bár lehet még ehhez is korán vagyunk- , nincs hányinger, hangulatváltozás is csak a már megszokott :), a hűtőtartalmának elfogyasztása sem jelmező.
 Tudományosan: 
5. Hét:
Ekkor az embriópajzs, amelyből később a baba kifejlődik, már 0,1 mm nagyságú. Az ultrahangos vizsgálaton már látható a petezsák, benne a primitív csík, amely már a baba testének kezdeménye. Most alakul ki a szívcső, az emberi szív kezdeménye is, de ekkor még nem pulzál. Megkezdődik az érrendszer és az emésztőrendszer differenciálódása, fejlődése. Megjelenik a másodlagos szikhólyag, ami az elsődleges szikhólyagból fűződik le. A hét végére az embrió már 2 mm-esre nő, három csíralemezből áll, és elkezd saját vérsejteket termelni.
6. Hét:
Babánk elképesztő ütemben fejlődik, ekkor már 2-3 mm-es nagyságú. A szívcső már elkezdett pulzálni, 80-90-szer húzódik össze percenként. A pulzálás - amely jó ultrahang készülékkel már kimutatható - még a tízedik hétig frekvenciájában növekedni fog, 180-190 percenkénti értékig, majd fokozatosan csökken a megszületésig. Beindul a szikkeringés, amely a vérkeringés elődje. Elindul az arc fejlődése is, a fej oldalán két kopoltyúív látható. Az embrió teste már szinte teljesen kiegyenesedett, a velőcső elkezd zárulni. A hét végére záródik az elülső neuroporus, amelyből majd az agyvelő fejlődik ki. 4-14 szelvényre (somita) tagolódik az embrió, ekkor már 3,5-4 mm-es. A hét vége felé felismerhető a hasi görbülés.

A bejegyzés trackback címe:

https://terkepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr83137963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vorosbegy · http://www.fioka.freeblog.hu 2007.08.12. 09:09:45

www.ehd.org/resources_bpd_illustrated.php?page=1&language=38

ez egy fantasztikus oldal, ajánlom böngészni, ha érdekel még ilyesmi az oldalamon vannak linkelve :)
lehet, hogy szerencsés lesz a kismami, bár általában 6-7. hét körül jön az erős hányinger, ahogy egyre több lesz az anyai szervezetben a hcg...

Figaro 2007.08.12. 19:44:05

húúúúúúúú, köszönöm ez tényleg fantasztikus oldal!

vorosbegy · http://fioka.freeblog.hu 2007.08.13. 08:38:48

nagyon szívesen :))) hány órán keresztül néztétek? :)))))))))))))))

Figaro 2007.08.13. 19:09:08

erősek voltunk és csak 2 hetet mentünk előre az időbe :))))
így tudtunk aludni is :)))
süti beállítások módosítása