Figaro 2007.09.18. 09:02

Vélemény

Amikor ez a blog elindult megígértem térképészanyunak, hogy nem fogok bírálni senkit, de eljött az az idő, amikor GYILKOSOK mászkálnak köztünk az utcán, és úgy érzem, ezen nem tudok átsiklani, és beszélnem/nünk kell róla. Pár napja kicsi országunkban szülés közben tragédia történt, egy gyermek esélyt sem kapott az életre a szülők önzése miatt. Gondolom mindenki ismeri a "sztorit", aki nem annak összefoglalom, csak azért nevezem őket szülőknek, vagyis nem, ezek nem érdemlik meg a szülő szót, ezek állatok, tehát két állat azt gondolta, otthon fogja világra hozni, pontosabban ahhoz hasonló körülmények közt úgynevezett születésházban, az ő pocaklakójukat, ehhez egy szakmája gyakorlásától eltiltott „szülésznő” segítségét kérték, őt nevezzük sikoly arcúnak (tudjátok a filmből az a fehér maszk, a paródiájában is szerepel, pont arra hasonlít, meg van? ), tehát szülés megindult, csak hiba csúszott a folyamatba, a pocaklakó válla megakadt a szülőcsatornában, mentőt hívtak, hiába volt két percre a kórház, a gyermeket már nem tudták megmenteni. Az "otthonszülés", annyira nem támogatott kis hazánkban, pont az előző hetekben volt téma a médiában a törvény módosítása, csak remélni tudom, hogy ezt semmilyen formában nem fogják megengedni! Reggeli műsorban volt egy interjú, a sikoly arcúval, inkább nevezzük, nevén Geréb Ágnessel, isten óvjon tőle mindenkit(!),  ez a nő hihetetlen büszke arra, hogy még vajúdó nő, nem halt meg nála, és véleménye szerint az ilyen halálozások is csak egy-két ezrelék. Egy másik orvos is megszólalt valamelyik kórház főorvosa, lényegtelen, teljesen értelmesen elmondta, hogy a legnyugodtabb terhesség alatt, ahol várhatólag a szülésnél nem lesz komplikáció ott is lehet, és nem tudnak minden lakásához műtőt telepíteni ha gond lenne, mert hogy lehet, és az a két perc a kórházig halálos is lehet, mint már tudjuk az is. Sajnálom, hogy a nőt és férjét nem szólaltatták meg, hogy vajon most mit éreznek, amikor saját önzésük miatt a gyermeküket temetik. Egy idézet a hírből: „Szakértőket vontak be azért, hogy ők állapítsák meg, felelős-e valaki az újszülött haláláért.”, minek ehhez szakértői vizsgálat, egyértelmű sajnos csak gondatlanságból elkövetett emberölés állna meg a bíróságon, aminek val’szeg csak egy felfüggesztett, büntetés lesz a vége, ha egyáltalán eljut a bíróságig. Én személy szerint életük végéig bezárnám őket, egy 2x2-es cellába, hogy legyen idejük gondolkodni, hogy a gyermekük életét adták egy értelmetlen önző akaratért……
Itt megkérnék mindenkit, akinek megfordult ez a fejében, gondoljon az esetre, azért hordjuk/izgulunk  9 hónapig, hogy utána felneveljük. Egy egyszerű gátmetszés megmenthette volna az életét. Tudom ebben a kérdésben is viták vannak, nők százai lobbiznak ellene, mert vannak orvosok, akik nyakra-főre vagdosnak, de én hiszek benne, hogy az orvosok nagy része, csakis a saját, és gyermekünk érdekében teszi ,amit tesz…………                   

A bejegyzés trackback címe:

https://terkepesz.blog.hu/api/trackback/id/tr72169075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabi · http://www.kismamavagyok.blog.hu 2007.09.18. 09:37:16

Nagyon nehéz ez az egész...sok mindenben igazad van, de tény, hogy nagyon sok nő választja mégiscsak a "természetes" szülést. Van egy barátnőm, aki első babáját kórházban szülte, nagyon negatív tapasztalatokkal gazdagodva (akár a gátmetszés terén, akár az emberi hozzáállás terén...sokszor úgy kezelték, mintha ő ott sem lenne és egy harmadik személyről lenne szó), aztán a második babájának otthon adott életet, a fent említett sikoly-arcú néni (aki mellesleg több éve ki van zárva az orvosi kamarából, többek között az alternatív hozzáállása miatt!) és bandája (ó,bocsánat: dúlái!) segítségével. Semmilyen terhesgondozásra nem járt, semmilyen ultrahangos vizsgálat nem készült és nőgyógyász sem látta a 9 hónap alatt, csak erre a bizonyos szülésfelkészítő tanfolyamra iratkozott be. És minden simán ment és boldogan szült és azóta is lelkesen buzdít mindenkit erre...nem tudom...én biztos nem merném bevállalni ennek kockázatát, sem a magam, sem a pici életét veszélyeztetve, de a sok negatív kórházi tapasztalat vezethet ahhoz, hogy sok nő inkább hátat fordít az állami intézményeknek, magánkórházra nincs meg a megfelelő anyagi háttere és így kiszolgáltatódik a "kuruzslók"-nak. Rengeteg olyan kórház működik ma Magyarországon, amely megpróbál minél természetesebb körülményeket teremteni a szülő nőknek (lásd István Kórház pl.), de lehet, hogy valahogy mégsem jut el ennek híre minden kismamához ... Amerikában is működnek hasonló szervezetek, csak azok szigorú felügyelet alatt állnak és ha lehet még szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie a "stáb"-nak, mint pl.egy kórházi csapatnak. Valamilyen áthidaló megoldás kellene...és ez a mostani eset is azt bizonyítja, hogy minél sürgősebben!

Pöttye 2007.09.18. 16:05:58

Leírtam a véleményem én is, erre meg eltűnt.. :S
Óóó, fakken...
Nah mindegy, megpróbálom újra.

Kemény szavak, kemény bírálat.

Nővérem Hollandiában él, az ott szülő nők 40%-a szül otthon.. és nem állatok, nem gyilkosok...egyszerűen az ország egészségügyi helyzete adott erer..Segítik szakmai, anyagi feltételekkel azon szülések formációját, amikor is az Édesanya otthon szeretné világra hozni gyermekét.
Természetesen ennek szigorú feltételei vannak, kórház a közelben, a szülésznpk mennek ki házhoz, minden szakmai illetve eszköz segítséget megadnak hozzá...

Nem gondolom, hogy a szülők, vagy Dr. Geréb Ágnes gyilkos.
Több, mint 3000 gyermeket segített világra...

Az, hoyg ez előfordult, egy szörnyű targédia, de hány és hány ilyen fordul elő a kórházakban amiről nem tudunk???

Jelzem, én SEM szülnék otthon.. Valahoyg a kórház biztonságosabb... De meg fogom keresni a módját, hogy emberi körlmények között, méltón érkezhessen a Kicsikém a világra..Úgy, ahogy emberi jogaim azt megengedik.

És ameddig nem vagyunk orvosok, amíg nem tudjuk, hoyg egy ilyen váll-elakadásnak milyen következményei vagy rizikófaktora van, addig ne bíráljunk ennyire keményen. Főleg ne a szülőket. Ők se ezt akarták.
Mint ahogy Geréb csapata sem.
:(

Én részvétemet mnondom a Családnak.

kisember.freeblog.hu/archives/2007/09/16/2604084/

vizipók 2007.09.18. 16:54:43

Így van, a kórház biztonságos, ott ugyanis nem 1-2 ezrelék a csecsemőhalandóság, hanem 8. Hollandiában pedig kb. 4, 30%-os otthonszülés mellett, de ugye kit érdekel, atomot nekik is! Az itteni 8 ezrelékben pedig bőven vannak kórházi esetek, amelyeknél a baba válla pont úgy akadt el, mint itt. Érdekes módon ezekről nem hangzott el egy szó sem a médiában... Szerencséd, hogy a hülyéket nem akarják 2x2-es cellába zárni.

Figaro 2007.09.18. 18:04:11

köszönöm a jelzőt, tanult barátom jelen pillantaban Magyarországon nincs hivatalos statisztika a kórházi, ehhez hasonló esetekről (index.hu), kicsit kevered valóban van nyolc százalék, de így: "A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első felében csaknem nyolc százalékkal nőtt a csecsemőhalálozás az egy évvel korábbi időszakhoz képest."
az egyik probléma fent olvasható,jó magyar szokás szerint megint mindent máshoz mérünk, tudomásul kellene végre már venni ez Magyarország!!!! Nem Hollandia és nem egyéb más ország ahhoz, hogy azon a szineten legyünk, picit más gondolkodásra lenne szükség, amig Geréb Ágnes és csapata mindenféle koordináció nélkül szabadon garázdálkodhat, addig szerintem nincs miről beszélni az otthonszülés tekintetében.

A vállelakadásról

A Nap-keltében dr. Fülöp Tamás szülész-nőgyógyász azt mondta: a vállelakadás minden orvos rémálma -tudósít az MTV.

A vállakadás egy előre nem megjósolható esemény, ami minden szülést vezető orvos rémálma, ennek az előfordulása kb. 1 százalék, de van egy nagyon precíz műfogás sor, amit ilyenkor el kell végezni, mégpedig a magzat fejének a hüvelybe való visszahelyezése, és azzal egy időben egy azonnali császármetszés, amit, mint mondta dr. Fülöp Tamás szülés-nőgyógyász , otthon szülésnél nem lehet elvégezni.

egy kis adalék Gerébtől:

"Rettenetesen sajnálom!
Végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük."
Geréb Ágnes


Ez pedig egy orvos:

A vállelakadás szinte minden esetben apróbb, kisebb szövődményekkel jár. Előfordul nyaki ideg sérülés, vagy ha az elakadt gyermek karját kell kifejteni, akkor kartörés is. Szakemberek szerint, ha öt percnél tovább van egy gyermek elakadva, akkor nagy a valószínűsége az oxigénhiányos állapotnak, ami súlyos következményekkel jár.

(forrás:vg.hu)

cucka 2007.09.18. 18:24:15

Még annyit fűznék hozzá: barátnőmmel beszélgetve ma szóba jött ez az egész...ő pár napja szült, sógornője szintén Hollandiában él és lelkes híve az otthon-szülésnek (mindkét babájának otthon adott életet). Ő azt mesélte, hogy annyira szigorúan szabályozva van odakint az otthonszülés, hogy míg ő vajúdott/szült, addig lent állt a kapu előtt egy rohammentő teljes felszereltségben, akár azonnali műtéti beavatkozásra is felkészülten. Ezek a körülmények azért ma Magyarországon talán még egy kórházban sem mindig adottak...csak bízunk abban, hogy ott nagyobb biztonságban vagyunk.
Tényleg nehéz így pálcát törni bárki felett...ítélkezni meg végképp nem szabad...24 éves voltam, nagyon naiv és elkeseredett...nekem "csak" egy vetélésem volt, amit csodálatos akkori nőgyógyászom nem vett észre és aminek műszeres beavatkozás lett a vége...reggel hazaküldött pihenni, majd délután mentővel vittek az egyik budapesti Orvostanintézet Nőgyógyászati Klinikájára, az ott töltött 2 napot senkinek sem kívánom...engem még emberileg soha sem aláztak meg úgy, mint ott és mindezt úgy, hogy én is egészségügyi dolgozó voltam és ráadásul VIP beteg az akkori páromnak köszönhetően...évekig képtelen voltam mindezt feldolgozni...Talán sok nő az ilyenfajta tapasztalatok miatt választja a "másik megoldást"...

baybee 2007.09.18. 19:37:00

Hmm... Nem egyszerű kérdés. Régebben én is elgondolkodtam azon, hogy szíveseben szülnék otthon, mint egy rideg zord "zöld műtőben". De amióta a legtöbb kórházban már van alternatív szülőszoba azóta még a gondolatról is letettem. Ugyanis én sem szeretném, ha pont az én gyerekem lenne az az 1-2 ezrelék, akivel baj történik.

Figaro 2007.09.18. 19:37:31

Hollandia háttér infók:

Az otthonszülés gyakorlata néhány európai országban
Az otthonszülés elterjedtsége napjainkban a fejlett Európa egyetlen országában, Hollandiában jellemző
(30% körüli). A holland nők otthoni szülésének sok évtizedes hagyományai vannak, amelyek
fennmaradtak az intézményi, kórházi ellátás más indikációkban és más országokban történt
széleskörűvé válása ellenére is. Hollandiában a szülés természetes formájának tekinthető, a szülészeti
ellátás általános módja az alacsony kockázatú szülő nők esetében. A szülés levezetője a szülésznő,
akinek képzettsége is ehhez a gyakorlathoz igazodik. Az otthonszülés Hollandiában a
társadalombiztosítás által finanszírozott szülési forma alapesete.
Más nyugat-európai országokban az otthonszülés aránya 1-2% az összes szüléshez viszonyítva.
Közfinanszírozásból is támogatott Franciaországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban,
Írországban, Németországban. Ezzel együtt az orvostársadalom és az egészségpolitika melléállása
nem egyöntetűen pozitív. Hollandiában az egészségügyi miniszter programot indított az otthonszülés
országos támogatására (ha jóval kisebb mértékben, de ilyen program Írországban is megtalálható),
másutt inkább a betegek önrendelkezési, szabad szakember választási jogáról szóló jogszabályok vagy
ajánlások, politikák tartalmazzák az otthonszülés lehetőségét is.
Svédországban, Luxemburgban vagy Kelet- Európában (Csehország, Szlovákia, Lengyelország) az
otthonszülés nem támogatott, közfinanszírozásból nem fedezett.
Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának összefoglalója.


"Hollandia viszont a maga végtelenül takarékos és racionális világával épp ellenkezőleg, versengő üzleti biztosítókat használ, csakis abban bízik, hogy ezek fogják meg az érthetően minden lehetségest megkövetelő lakosság és az egyre nagyobb tudást egyre drágábban kínáló orvoslás által közösen felfelé hajtott árakat, költségeket. Hollandiában négyszer hívták fel előtte a biztosítótól, kérdezvén, továbbra is kórházban akar-e szülni, s ha igen, mégis, miért. Mert hogy úgy drágább nekik."

"Hollandiában az otthonszüléseket és a terhesgondozást a biztosító fedezi, viszont abban az esetben, ha az anya sima szüléssel, orvosi indikáció nélkül akar kórházban szülni,fizetnie kell. Természetesen akkor, ha a kórházba szállításra egészségügyi okokból került sor, a kismama semmit sem fizet."

forrás:ESKI,NOL,Kismama

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu/ 2007.09.18. 19:47:06

Nekem sincs jó véleményem az otthonszülésről. Nem vitatom, hogy a kórházi környezet gyakran rideg, de a legbiztonságosabb hely az anyuka és a baba számára is és felelőtlenségnek tartom az otthonszülést. Azonban ahogy folgalmáztál az azért túl erős.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu/ 2007.09.18. 19:53:41

VIZIPÓK

Arról megfeledkezel, hogy a kórházban öszegyűlnek a problémás esetek, a veszélyeztetett terhesek, otthonszülésre pedig jellemzően a nem veszélyeztetettek vállalkoznak.

Így természetes, hogy magasabb a kórházi halálozások száma. Arról nem is beszélve, hogy a kórházon kívüli szülésekről - annak megfelelő jogszabályi szabályozottsága hiányának következtében is - nincs megbízható statisztika.

vorosbegy · http://fioka.freeblog.hu 2007.09.19. 09:40:52

napok óta gondolkozom egy post megírásán ebben a témában, de elég forró téma, inkább hagytam...reggeli mokkában nyilatkozott egy nőgyógyász főorvos, amiket napok óta hallani, ez a megközelítés tetszett a legjobban..."a cirkuszban a légtornászok 99% os biztonsággal végzik a dolgukat odafent a levegőben...nagyon csekély az az 1 %...de ha mégis bármi közbejön, leesnek és meghalnak...erre van a biztosítókötél...mint a kórházban a team, vagy a műtő"...
Ismerve a magyar eü helyzetét, ami még a kórházakban is elmarad pl. HOllandiától, hát még otthon én sem engedném az otthonszülést...nagyon szép és jó, hogy minél kíméletesebben a baba szempontjából, meg alternatív szülés stb...de a babának az a legjobb ha élhet még a szülés után 60-70-80 évet...mi is mindannyian kórházban születtünk és nem hiszem hogy ettől nekünk rosszabb, vagy nagyszüleink otthon születtek és ettől nekik nem hiszem, hogy jobb volt...
csak egy szakmai megjegyzés Figaro...a gátmetszés nem segít, itt a medence csontjai közé szorul be a baba válla...
ja és pl. kórházban a 4 kg fölötti babákat nem is engedik sima úton megszületni, vagy legalábbis ott lebeg a császár lehetősége bármelyik pillanatban...ez a baba 4 kg fölötti volt...és persze a szülés természetes folyamat...amihez természetesen hozzátartozott a magzat, vagy anya halála...azért vitték kórházakba a szülést hogy ez a szám minél kevesebb legyen...

timi 2007.09.19. 15:52:19

Szerintem nagyon durva az ilyen megnyílvánulás!Nem gyilkosok!!Én sem szülnék otthon,mert nincs meg a megfelelő háttér,de megértem őket!Én nem tartom biztonságosnak,ők igen!De attól még nem gyilkosok!Aki bántalmazza a gyerekét és az belehal abba,az gyilkos!G.Á.szülész nőgyógyász szakorvos,aki a természetességben hisz!De,ha most hibázott igen is viselje a következményeit!És azok az orvosok is,akik a kórházakban hibáznak!Mert ott is születik ám halott, agykárosodott baba az orvos hibáljából!Az más kérdés,hogy ez a baba kórházban születik valószínű túlélte volna!De arról azok a szülők,akik otthon szülnek nem tehetnek,hogy Mo-on még arra sem hajlandó-eddig-a szakmai kollégium,hogy szabályozzák ezt a kérdést!
Mégértelek téged is Kedves Figaró,de ne ítélkezz!
És ne jöjjön már mindenki Hollandiával!Könyörgöm hol vagyunk mi ettől!Fényévekre az biztos!Se az egészségügyünk,se a gazdasági helyzetünk még a közelükben sincs!SAJNOS!

timi 2007.09.19. 16:59:49

Szerintem nagyon durva az ilyen megnyílvánulás!Nem gyilkosok!!Én sem szülnék otthon,mert nincs meg a megfelelő háttér,de megértem őket!Én nem tartom biztonságosnak,ők igen!De attól még nem gyilkosok!Aki bántalmazza a gyerekét és az belehal abba,az gyilkos!G.Á.szülész nőgyógyász szakorvos,aki a természetességben hisz!De,ha most hibázott igen is viselje a következményeit!És azok az orvosok is,akik a kórházakban hibáznak!Mert ott is születik ám halott, agykárosodott baba az orvos hibáljából!Az más kérdés,hogy ez a baba kórházban születik valószínű túlélte volna!De arról azok a szülők,akik otthon szülnek nem tehetnek,hogy Mo-on még arra sem hajlandó-eddig-a szakmai kollégium,hogy szabályozzák ezt a kérdést!
Mégértelek téged is Kedves Figaro,de ne ítélkezz!
És ne jöjjön már mindenki Hollandiával!Könyörgöm hol vagyunk mi ettől!Fényévekre az biztos!Se az egészségügyünk,se a gazdasági helyzetünk még a közelükben sincs!SAJNOS!

timi 2007.09.19. 17:01:02

csak egyszer akartam megírni.megtréfált a rendszer!bocs

dr.morcz 2007.09.20. 01:59:40

Vízipók,
A 8 ezrelék nem a szülés alatti/körüli halálozás, az ui. tavaly Mo.-n 0.4 ezrelék körül volt (40 halál 97 ezer szülésre). A csecsemőhalandóság az 1 éves kor előtt bekövetkező halálozások aránya, nem tudok pontos számot, de a 8 ezrelék elég soknak tűnik, biztos jól tudod?

Timi,
igazad van, Geréb Ágnes viselje el az eset következményeit. Szerinted börtönbe fog menni? Vagy akár csak felhagy a tevékenységével? Ha akarsz egy kicsit többet tudni arról, hogyan érvel egy általa méltatlannak tartott döntés kapcsán, olvasd el ezt a fellebbezést a saját honlapján (nehezen bár, de) megtalálható anyagok közül: www.szules.hu/new/a_jog_neveben/b_2000-05-03%20Ger%E9b%20fellebez%E9s.rtf

Tike 2007.09.20. 07:06:24

dr.morcz szerinted azok az orvosok felhagynak a tevékenységükkel akiknél hasonló eset előfordul a kórházban?A mi kisvárosunkban 2 hete egy hétvégén 2 szülésből 2 halállal végződött egy orvosnál és mégsem tud róla a város töredékén kívül senki és persze a dr.úr is dolgozik mintha misem történt volna....

Szilda · http://www.rosseloliver.blogspot.com 2008.04.21. 14:22:17

az én szülésemnek császár lett a vége. Nem akarok senkit elkeseríteni, de több mint két perc kellett az előkészületekhez.Ahhoz hogy ez a válldolog kiderüljön ultrahang kell. Korházban voltam, de közelembe sem tettek ultrahangot, pedig ha tettek volna kiderül, hogy sokkal nagyobb a pici mint amekkora rajtam kifér. Szóval énis félnék itthon szülni, de ez a baba nem biztos hogy ha korházban születik most él, és ha ott születik akkor annyi lenne különbség hogy nem hallunk róla. Kedves Térképész hidd el, hogy a szülők, noha szerintem nem az ó hibájuk volt soha nem fognak maguknak megbocsájtani, és elég büntés ez egy életre. 2x2méteres cellánál nagyobb a világ, még sem lesznek soha szabadok.
süti beállítások módosítása